Magasin

Sundhed på arbejdspladsen

Hvis du er en af mange andre danskere som døjer med smerter eller ubehag i ryg, ben eller nakke, så kan en af grundene være at du ikke sidder optimalt i løbet af dagen. Faktisk oplever 30% af os ubehag i løbet af en arbejdsdag. Så hvordan kan du undgå det? Herunder gennemgår vi nogle af de vigtigste ting du kan foretage dig for at lindre og forebygge skader.

 

Ergonomisk arbejdsplads

Noget af det bedste du kan gøre for dig selv er at investere i en ergonomisk arbejdsplads. Og hvad er så det? Ergonomi er helt simpelt forstået samspil mellem mennesker og andre elementer i et system. Det skal forstås som det optimale sammenspil mellem dig og din arbejdsplads. Og for at opnå det optimale sammenspil, så kræver det at du har en justerbar arbejdsplads. Altså en arbejdsplads som kan indstilles efter dine behov, så du får den nødvendige støtte i særligt udsatte områder f.eks. ryg og nakke.

 

Lad os starte med kontorstolen. En ergonomisk kontorstol skal helst indeholde et væld af funktioner, så du kan indstille den til din krop. Nogle af de essentielle funktioner en ergonomisk kontorstol skal indeholde er højdejustering, sædedybdejustering, lændestøtte og rygjustering. Højdejustering har alle kontorstole som udgangspunkt, men derfor er det alligevel vigtigt at huske at indstille den rigtigt. Det vil sige at sædet skal være i en højde, således dine fødder er solidt plantet på jorden og knæene er i en 90 graders vinkel. Sædedybdejustering er lavet for undgå at sædet rammer dine knæhaser. Dette er for at undgå at sædet afskærer blodtilførsel til de nedre ben, du kan f.eks. mærke om dette er tilfældet for dig, hvis din ben ofte sover. Lændestøtte er en anden vigtig funktion, typisk vil sådan en kontorstole have en bue ind mod ryggen ved lænden, således at ryggen bliver presset frem og du kommer til at sidde ret. Sidst men ikke mindst er der rygjustering, dette går i sammenspil med lændestøtte. Ryggen skal nemlig helst kunne justeres i højden således at lændestøtten rammer den nedre lænd.

 

Med de ovenstående funktioner, så har du gode muligheder for forebyggelse af sætningsskader i ryg, nakke og nedre ben. Ud over en ergonomisk kontorstol, så er noget af det bedste du kan gøre for dig selv at ændre på din arbejdsstilling så ofte så muligt. Minimum en gang i timen. Dette skal ikke forstås som om at du skal sidde anderledes i stolen, det skal du ikke. Du skal helst sidde på samme måde uanset hvad. Men med ændret arbejdsstilling skal det forstås, at du helst skal op og stå og arbejde. Det kan f.eks. være at du har et onlinemøde, som du evt kan tage på telefonen mens du står op. Ellers kan du også med fordel investere i et hæve sænkebord.

Recommended Articles