Magasin

Når flasken bliver 1. prioritet for mor eller far

Har du en eller flere forældre, der vælger flasken med alkohol fremfor dig? Eller søger du selv til alkohol, når du har det svært? Så kan der være tale om alkoholmisbrug – måske endda et større et af slagsen, som kræver hjælp og behandling fra udefrakommende. Det kan være skræmmende og svært, når flasken bliver 1. prioritet for ens forældre. Derfor får du her lidt mere information om, hvordan alkoholmisbrug påvirker den resterende familie, og hvordan og hvor du kan søge aktiv hjælp og behandling. Det er aldrig for sent at række ud og få hjælp – uanset hvor slemt det står til!

Alkoholmisbrug påvirker hele familien

Du tror det måske ikke, men et stort alkoholforbrug skader ikke kun den drikkende, men påvirker også resten af familie i en negativ og presset retning. Alkoholforbrug og alkoholmisbrug går i større grad ud over børnene, og kan desuden have en stor betydning for deres liv og opfattelse af barndommen. Børnene til alkoholiserede forældre kan eksempelvis få adfærdsforstyrrelser eller diverse psykiske lidelser – herunder blandt andet angst og depression. Der er ingen tvivl om, at det især for børn er en stor belastning at leve sammen med forældre, der har et alkoholmisbrug. Dette kan skabe isolation, tavshed, tristhed og vrede. Ser man tegn på disse forskellige ting, er det vigtigt, at man som pårørende griber ind og hjælper barnet ud af situationen. Børn der bliver født af en mor, der har et alkoholmisbrug under graviditeten, vil typisk have en sværere start på livet med blandt andet lav fødselsvægt, misdannelser og andre skader. Har du derfor kendskab til en alkoholiker, et barn, der har en eller flere alkoholiske forældre, eller lever du selv under disse forhold, er det vigtigt at du forsøger at søge hjælp.

Søg behandling

Er du alkoholiker, alkoholforbruger eller alkoholmisbruger, findes der flere forskellige steder, du kan søge hjælp. Få hjælp her. Selvom det kan virke ekstremt hårdt og uoverskueligt at skulle søge hjælp, vil det altid være et skridt i den rigtige retning – især hvis man har børn, der bliver enormt påvirket af alkoholmisbruget. Er du forælder i denne situation, og er du bekymret for dit barns generelle trivsel, kan du blandt andet få råd og vejledning hos Alkolinjen. Her kan du få en masse hjælp til både alkoholmisbrug og den påvirkning, det har på barnet. Det er hverken skamfuldt eller forkert at søge behandling – tværtimod.

Recommended Articles