Magasin

Lær om sammenhængen imellem stress og rosacea

Rosacea er en autoimmun hudsygdom, som mere end 14 millioner mennesker alene i USA kæmper med. Man har ikke et præcist tal for hvor mange danskere der har rosacea. Sygdommen er mest almindelig hos lyshudede individer og omtales ofte som den keltiske pest. Symptomer ses i ansigtet og er opdelt i 4 undertyper. Den første form udvikler rødme og rødme i området over kinder og næse, oftest i et mønster, der ligner en sommerfugl. Hyppige angreb efterlader ofte sprængte blodkar i kinder og næse. En anden undertype, papler og dybe bylder, kan forveksles med acne, men der er nogle tydelige forskelle. Den tredje undertype, almindeligvis kaldet en port, svulmer vævet på næsen og over tid deformerer næsen permanent uden behandling. Den fjerde undertype er øjenirritation, som forårsager rødme og svie i øjnene, og er normalt diagnosticeret som blepharitis. Den underliggende årsag til rosacea er ukendt, men der er klare tendenser, der tyder på, at livsstil kan have stor betydning.

Alvorlig stress kan forværre autoimmune sygdomme, der kan forværre rosacea. Om din stress er udløst af for mange timers arbejde og for lidt hvile, et hårdt psykisk miljø (såsom usunde forhold) eller dine krav til dig selv. Langvarig stress er en meget belastende tilstand for kroppen, og uanset hvilken undertype eller undertype du har, kan det forværre din rosacea. Stress skaber ofte en ond cirkel med dårlig søvn, dårlig kost, for lidt hvile og mental stress. Det er vigtigt at overveje at behandle alle fire problemer. Tag et kig på dine søvnvaner og se, hvor god du er til at give dig selv og din krop tid til at lande og forberede dig på søvnen. Sover du i en mørk, stille og behagelig temperatur?

Er din krop i balance?

Hvad med en sund kost? Du kan følge almindelige kostanbefalinger for at reducere sukker og mættet fedt og øge kostfibre og frisk frugt og grøntsager. Hvis du ikke orker at spise frugt, kan du så få en smoothie? Udskift rugbrød med franske hotdogs på en tank eller burger, mens du kører.

Hvordan behandler du dig selv og din hjerne egentlig – som en maskine? Har du nogensinde spekuleret på, hvor mange timer om ugen eller dagen du skal arbejde hårdt og “blive ved”, som virkelig giver mening for dig? Prioriterer du at have fritid og øjeblikke med ægte afslapning, eller tror du, det bliver stjålet fra din positive indsats. Hvis du har problemer med at balancere det, kan du vælge at finde en stresscoach eller finde en bog eller podcast om emnet. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der virkelig er sundt og normalt. I en tid, hvor mange mennesker altid er inspirerede og produktive på sociale medier, og samtidig fantaserer mange om deres perfekte liv, kan det for de fleste af dem være en god idé at lære om deres rigtige arbejdsliv.

Det er også vigtigt at være koblet fra dit sind, og du ved, at du skal holde din telefon og alle andre spændende enheder væk fra dig og lade tankerne hvile ind imellem – men gør du det?

Ikke alene giver det dig mulighed for at få en sundere krop og et mere afbalanceret sind – det giver faktisk smukkere hud.

Kunne du godt tænke dig at lære mere om rosacea, så kan du læse meget mere på Maya Viksjøs blog: mayaviksjo.dk

Recommended Articles