Magasin

Blåt lys ved sengetid: Derfor skal du holde dig fra det

Vores indre ur, eller den cirkadiske rytme, er ansvarlig for at kontrollere, hvornår vi føler os søvnige, og hvornår vi føler os vågne. Det blå lys fra skærme og andre elektroniske apparater kan påvirke denne rytme, hvilket gør det svært at falde i søvn og gør os mindre opmærksomme i løbet af dagen.

Hvad er blåt lys?

Blåt lys – eller som nogle kender det: blue light, findes ikke kun i elektroniske apparater, men også i almindeligt dagslys. Det blå lys fra dagslyset er med til at holde os vågne og opmærksomme, mens blåt lys fra elektroniske apparater som f.eks. telefoner, bærbare computere og tv’er kan imidlertid være forstyrrende, når det bruges tæt på sengetid. Derfor er blåt lys ikke udelukkende negativt, det handler bare om at få det fra de rette kilder på de rette tidspunkter.

 

Hvis man udsættes for blåt lys tæt på sengetiden, kan man opleve at lyset undertrykker produktionen af melatonin, et hormon, der er med til at regulere søvnen. Det betyder, at eksponering for blåt lys kan gøre det sværere at falde i søvn og holde sig i søvn. Det er vigtigt at undgå eksponering for blåt lys i timerne op til sengetid, hvis du ønsker at få en god nats søvn.

Er blåt lys farligt?

Udover at blåt lys forstyrrer vores søvn, findes der ikke noget endegyldigt svar på hvorvidt blåt lys er farligt. Nogle eksperter mener, at blåt lys kan være skadeligt for vores syn, mens andre hævder, at der ikke er noget bevis for dette. Der er behov for mere forskning for at fastslå omfanget af det blå lys’ potentielle fare.

Hvordan kan man reducere eksponeringen for blåt lys?

Der er et par ting, du kan gøre for at reducere eksponeringen for blåt lys inden sengetid:

 

– Undgå at se tv eller bruge elektroniske apparater i timerne op til sengetid.

– Dæmp lyset i huset, og undgå skarpt lys om aftenen.

– Prøv at læse en bog eller bruge en papirjournal i stedet for at bruge en skærm før sengetid.

– En anden måde at reducere eksponeringen for blåt lys før sengetid er at bære briller, der blokerer blåt lys.

Hvis du har problemer med at sove, men ikke synes at du kan reducere din eksponering for blåt lys, kan du overveje at benytte en tyngdedyne. Denne dyne vil trods din manglende træthed, kunne hjælpe dig med at falde nemmere i søvn. Der er en række udbydere af disse produkter, men nogle tilbyder en bedre kvalitet. Læs mere om tyngdedyner her.

Recommended Articles